Energie și vitalitate de la un aliment minune. Sfecla roșie detoxifică, regenerează și vindecă. Încearc-o și vei fi imun la boli
Sfecla roșie este unul dintre cele mai complexe alimente datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale (fier, vitamina B, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fosfor, iod, calciu, sulf, antioxidanți). Consumul ei pe termen lung crește energia şi vitalitatea, îmbunătățește starea generală, are cea mai eficientă acțiune antitumorală și poate preveni dezvoltarea cancerului și a altor afecțiuni.
Se poate consuma crudă, fiartă și la cuptor, în salate, supe și piureuri, ori sub formă de suc. Indiferent de forma de consum, beneficiile sale asupra organismului și asupra stării noastre de sănătate fizică și psihică, rămân aceleași. Consumată în cantităţi moderate, sfecla roșie este cu adevărat un aliment minune!
Sucul de sfeclă roșie se servește doar după 2-3 ore după ce a fost obținut. Se recomandă moderația, deoarece consumul de peste 400 ml de suc poate determina o paralizie temporară a corzilor vocale sau stări de greaţă. Incapacitatea parțială a organismului de a asimila anumiți nutrienți din sfeclă poate determina colorarea temporară a urinei în culoarea roşie, așa că nu trebuie să vă impacienteze acest lucru.
Iată câteva din beneficiile unui consum regulat de sfecla roșie:
- îmbunătăţește circulaţia sângelui și astfel previne formarea varicelor și reduce tensiunea arterială protejând împotriva bolilor cardiovasculare și atacurilor de cord;
- regenerează celulele ficatului, este un detoxifiant excelent, topind grăsimile acumulate la nivelul ficatului și împiedicând apariția aşa zisei boli – „ficat gras”, a dezvoltării bolilor hepatice și prevenind evoluția hepatitelor cronice spre ciroză sau spre cancerul hepatic;
- contribuie la eliminarea toxinelor din organism şi la prevenirea apariţiei leucemiei, cancerului pulmonar sau gastric;
- conţine aminoacizi esenţiali în dezvoltarea şi menţinerea ţesutului muscular;
- ajută la vindecarea bolilor de vezică biliară, la scăderea nivelului de colesterol şi la vindecarea gutei;
- împiedică formarea cheagurilor de sânge şi depunerea colesterolului pe vasele de sânge;
- combate anemia, stimulând procesul de formare a globulelor roșii prin conținutul ridicat de fier, magneziu şi vitamina B6;
- stimulează sistemul imunitar, fiind remediul potrivit împotriva răcelilor, bronșitelor, afecțiunilor urinare;
- previne balonarea și gastrita și curăță organismul de toxinele prezente în apă, detergenți şi diverse alimente. O cură cu salată de sfeclă roșie ajută la detoxifierea organismului, astfel că toxinele vor fi eliminate prin urină, transpirație;
Trebuie să știți că sfecla trebuie consumată cu atenție de diabetici, din cauza conținutului ridicat de zaharuri,dar și de persoanele care suferă de calculi renali.
Vă propun să preparați o salată de sfeclă roșie crudă cu diferite rădăcinoase, respectiv amestecată cu morcov ras, țelină, măr, usturoi, hrean, peste care se poate adăuga un strop de ulei de măsline și un praf de sare. Dacă doriți să consumați sfecla roșie fiartă, o fierbeți sau o coaceți în coajă, până se înmoaie, apoi o curățați și o dați pe răzătoare sau o tăiați rondele. În această salată puteți adăuga și puțină miere și nuci.
Sursa foto: bzv.ro