Vine vara. Scapă de stres activând hormonii stării de bine

fericire

Stresul și oboseala îți pot da peste cap echilibrul hormonal, atât de important pentru sănătate, și implicit pentru starea de bine. Iată ce poți face pentru a-i stimula atât cât este nevoie ca să te simți în formă.

Fie că ești în vacanță și te relaxezi pe o plajă, fie că ești la serviciu și rezolvi nenumărate probleme, fiecare efort pe care îl faci se răsfrânge asupra activității hormonale. Dacă ești prea stresată sau duci o viață sedentară, echilibrul lor poate fi distrus și atunci te vei simți obosită, depresivă, nervoasă. Iată hormonii care joacă rolul principal în starea ta de bine.

Dopamina, hormonul energizant

Când ești euforică și încărcată cu energie, dopamina este „de vină”. Acest hormon este responsabil de capacitatea ta de concentrare, de motivație și de fantezie. Când dopamina lipsește, te simți stoarsă de energie și te concentrezi foarte greu. Pentru a crește nivelul, fă cât mai des mișcare. Mișcările intense sunt stimulatoare, mai ales cele ritmice, în care pui în acord mâinile și picioarele, jumătatea dreaptă cu jumătatea stângă a corpului.

Endorfina, hormonul fericirii

Endorfina este un fel de morfină produsă de organismul nostru, supranumită și hormonul fericirii. Prin mișcare, stimulezi secreția de endorfină! Prin alergare poți scăpa de stările depresive și de durerile ușoare supărătoare. Condiția este să alergi în fiecare zi de la 45 până la 60 de minute.

Serotonina, hormonul antistres

Hormonul antistres nu este produs doar de creier, ci și de „creierul din abdomen” (rețeaua nervoasă a intestinului). Acesta este răspunzător de capacitatea fiecăruia de a se relaxa. Poți crește nivelul serotoninei prin băi de soare și o alimentație corectă. Hormonul „vesel” se găsește în banană, papaya, arahide, germeni de grâu, pește și brânză de vaci.

Melatonina, hormonul somnului

Acest hormon ne programează la somn. Melatonina ne controlează ritmul somn-veghe. Prin munca în schimburi sau un program dezorganizat, poți ieși ușor din ritm. Producția de melatonină atinge cote maxime între orele 22 și 3 dimineața. Dacă suferi de insomnii, ia suplimente cu melatonină sau fă activități cât mai relaxante înainte de culcare: fă o baie caldă sau o plimbare prin natură, bea un ceai relaxant.

Oxitocina, hormonul iubirii

În dragoste, oxitocina joacă un rol esențial. Cu cât nivelul ei e mai ridicat, cu atât te vei simți mai iubită, mai încrezătoare și mai frumoasă. Acest hormon este stimulat de tandrețe, de mângâieri, de un preludiu prelungit. Chiar și un masaj în zona cefei poate stimula producerea acestui hormon.

Estrogenul, hormonul frumuseții

Știi de ce partenerii arată uimitor de bine după o partidă de sex? Din cauza estrogenului. Hormonul frumuseții ne protejează însă și împotriva infarctului și a osteoporozei, reglează ciclul menstrual și de aici sentimentul că arătăm sexy. Acest super hormon ajută la regenerarea pielii, producând colagen. Îl găsim în produsele din soia și în semințele de in. Poți avea un plus de estrogen în organism prin mișcare în aer liber și prin exerciții de respirație.

Sursa: Click pentru femei

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *