Energie și sănătate de la plantele aromatice, condimentele și suplimentele nutritive
Sucurile de legume sunt, prin natura lor, simple și ideale, unele fiind ideale ca atare, cu doar câteva cuburi de gheață. Însă un strop de zeamă de lămâie, puțin ardei iute sau un vârf de cuțit de plante aromatice ori chilli tocate, un praf de condimente sau un adaos de îndulcitor natural pot spori aroma sucului, aducându-ți un plus de energie și de sănătate.
Plantele aromatice
Frunzele plantelor aromatice (pătrunjelul, coriandrul și tarhonul, de pildă) se potrivesc perfect cu sucurile de legume; acestea trebuie trecute prin storcător împreună cu alte ingrediente tari, cum ar fi morcovii, pentru a se evita blocarea aparatului. Multe plante aromatice au și proprietăți curative excelente, fiind folosite de secole pentru ameliorarea unor diverse afecțiuni, de la dureri de cap la indigestie.
Condimentele
Acestea pot fi folosite în cantități foarte mici, pentru un plus de savoare. Rădăcina de ghimbir asezonează multe sucuri de legume, în special combinațiile mai dulci din sfeclă roșie, morcov, dovleac plăcintar sau un amestec de fructe și legume. Ghimbirul este un condiment cu efect încălzitor, cu gust puternic și trebuie adăugat în cantități moderate.
Ardei iute, renumit pentru gustul său ca focul, este un energizant excelent. Se folosește adesea în cantități mici, în amestecuri mai complexe, care conțin mai multe ingrediente principale. Nu-l folosi în storcător, ci trebuie măcinat și adăugat separat, deoarece gustul său se impregnează în piesele metalice ale aparatului.
Condimentele măcinate, precum chimionul (pentru amestecuri savuroase picante) și nucșoara sau scorțișoara (pentru amestecuri mai dulci, cum ar fi sucul de morcovi sau de dovleac plăcintar) sunt foarte eficiente, la fel ca și sosurile gata preparate, cum ar fi sosul Tabasco, de boia dulce sau pasta de hrean. Dacă dorești. pe ultima o poți înlocui cu rădăcină de hrean, însă, ca și chilli, aceasta nu trebuie trecută prin storcător, ci preparată separat.
Alți aromatizanți și suplimente nutritive
Semințele, precum cele de dovleac și de in, sunt superalimente renumite, fiind apreciate pentru textura lor deosebită.
Le poți pisa puțin înainte de a le adăuga în storcător. Iarba de grâu – un detoxifiant excelent – are o aromă aparte și se combină foarte bine cu alte amestecuri neutre. Adesea, sunt adăugate și pulberi din diverse ierburi medicinale și plante, precum algele marine brune (kelp), ginsengul și echinaceea pentru sănătate și vitalitate.
AMESTEC DETOXIFIANT
Acest suc este atât de bogat în substanțe benefice pentru organism, încât simți cum purifică și detoxifiază. Adevărate depozite de vitamine, morcovii și strugurii reprezintă și o sursă naturală de zaharuri, care se combină perfect cu gustul ușor picant al țelinei și cu aroma proaspătă a pătrunjelului. Consumă acest suc în mod regulat, într-o cură de detoxifiere temeinică.
Ingrediente necesare (pentru un pahar mare):
2 tulpini de țelină
300 g morcovi
150 g struguri verzi
câteva fire de pătrunjel
bastonașe de țelină sau de morcov, pentru servit
Mod de preparare:
Cu un cuțit ascuțit, taie o tulpină de țelină și morcovii în cubulețe mari. Trece jumătate din cantitatea de țelină și de morcovi prin storcător, apoi adaugă jumătate din cantitatea de struguri și firele de pătrunjel.
Adaugă restul de țelină, morcovi și struguri, procedând la fel, pentru a amesteca sucul. Pune câteva cuburi de gheață într-un pahar înalt și toarnă sucul, folosind un bastonaș de țelină sau de morcov, pentru amestecat.
Sursa foto: sanatate.bzi.ro