Atenție la mierea pe care o dați copiilor. Miere chinezească, contrafăcută, vândută ca miere autohtonă

miere

Deşi România este printre cei mai mari producători de miere din Europa, românii au ajuns să consume miere autohtonă amestecată cu miere din afara Europei, în special din China şi din America Latină, produsul fiind vândut ca drept miere românească, ceea ce pune în pericol sănătatea consumatorilor, spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, potrivit News.ro.

Apicultorii  spun că mierea neconformă se vinde pe piaţă cu opt lei borcanul, preţ cu cel puţin o treime sub cel al mierii româneşti.

Se aduce miere din China, Argentina, Mexic cu un dolar pe kilogram, se amestecă cu puţină miere românească şi se vinde pe piaţă ca fiind miere 100% românească. Şi scrie pe etichetă ‘miere UE şi non UE”,  afirmă Fetea.

Apicultorii i-au solicitat ministrului Agriculturii să modifice legislaţia, astfel încât să se interzică amestecul de miere românească.

Aceşti comercianţi îşi bat joc de consumator, românul nu ştie ce consumă. De fapt, mâncăm altceva, nu miere”, a menţionat reprezentantul apicultorilor.

România importă anual între 1.500 şi 2.000 tone de miere, ceea ce reprezintă în jur de 10% din producţia naţională.

Noi consumăm numai jumătate din cât producem, restul exportăm, 80% din exporturi merg în Germania. Deci ce rost ar mai avea să şi importăm? Putem să băgăm taxe la aceste surogate de miere. Şi e păcat, pentru că avem cea mai bună miere din Europa”, a menţionat Fetea.

Anul trecut, apicultorii români au produs 19.000-19.500 tone de miere, cu mult peste producţia din 2014, de 16.000-16.500 tone de miere, însă sub producţia din anii buni, de până la 23.000 tone.

2015 a fost un an cu o producţie foarte bună la salcâm, excepţie făcând vestul ţării, teiul a fost cu mult sub media anuală. Probleme deosebite am întâmpinat la floarea-soarelui, din cauza problemelor de mediu, a secetei”, a explicaţ reprezentantul apicultorilor.

De asemenea, pesticidele şi schimbările de climă au decimat anul trecut aproape 120.000 de familii de albine în sudul ţării, spun apicultorii.

De altfel, problemele generate de substanţele chimice folosite în agricultură sunt printre cele mai mari cu care se confruntă apicultorii. Deşi UE a interzis acum câţiva ani folosirea unor anumite pesticide, România a obţinut derogare, astfel că substanţele sunt şi acum folosite şi ucid albinele.

Deşi fruntaşi la producţie, românii sunt codaşi la consumul de miere. Un român consumă anual sub 500 de grame de miere, faţă de 2,5-3,5 kilograme pe cap de locuitor pe an în ţările nordice, Germania, Italia şi Franţa.

În România există în prezent în jur de 1,4 milioane familii de albine, nivel similar cu cel de dinainte de 1989.

Asociaţia Crescătorilor de Albine este cea mai importantă organizaţie care reprezintă interesele apicultorilor din România. Membrii săi au în jur de 1,09 milioane familii de albine.

Sursa: digi24.ro

Sursa foto: agrointel.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *