Îmbunătățește-ți memoria folosind salvia – studiu și rețetă
Noi cercetări au demonstrat că salvia “ascute” gândirea, crește capacitatea de memorare și susține funcția sistemului nervos, confirmând astfel ipotezele medicinei populare străvechi.
Salvie pentru memorie: rețetă
Se pun 2 linguri de frunze se salvie mărunțite la infuzat în 500 ml de apă (2 căni). Se lasă o oră, apoi se strecoară. Se bea câte 1 păhărel mic de 50 ml, de 3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de mese. Ultima doză se bea seara, cu jumătate de oră înainte de culcare.
Pentru persoanele care suferă de tulburări ale sistemului nervos se recomandă vinul de salvie. Se pun 100 g de frunze de salvie la macerat într-un litru de vin, timp de 10 zile. Recipientul se lasă la loc cald, sau la soare, agitându-se zilnic. După acest interval, se strecoară, și se consumă câte 30 de ml, de 3 ori pe zi, la 30 de minute după masă.
Studiu:
Capacitatea salviei de a crește puterea de memorare este cunoscută din bătrâni. Astăzi, cercetătorii sunt atât de impresionați de proprietățile salviei, încât sunt dispuși să investigheze dacă planta ar putea trata boli reale, precum boala Alzheimer.
Oamenii de știință britanici au administrat capsule cu ulei de salvie unui grup de persoane adulte, și au descoperit că cei care au luat capsule cu ulei de salvie s-au descurcat mult mai bine la testele de memorie.
Salvia protejează mesagerii chimici care transportă informația în creier și care sunt esențiali pentru funcția de memorare. Oamenii au luat salvie pentru a combate pierderea memoriei de secole, în special sub formă de ceai sau tinctură. În anul 1597, medicul naturist John Gerard scria că salvia este o plantă foarte bună pentru creier, deoarece întărește nervii, și dă viață memoriei. 50 de ani mai târziu, un alt medic botanist englez – Nicholas Culpeper susținea că salvia vindecă memoria, încălzește și revitalizează simțurile. Cercetătorii de la Centrul de Cercetări ale Plantelor Medicinale de la Universitatea din Northumbria au finalizat recent primele studiu clinice în care au testat salvia în acest scop cu rezultate foarte bune.
Liderul echipei de cercetare Nicola Tildesley a spus că acest studiu dovedește cât de valoroasă este medicina tradițională veche practicată cu secole în urmă, și că aceasta nu trebuie ignorată. Această cercetare are implicații serioase pentru persoanele care suferă de boala Alzheimer, sau pentru cei care vor să-ți îmbunătățească memoria.
Nu a fost semnalat nici un efect secundar la studiul clinic. Mai multe detalii despre această cercetare pot fi găsite în Jurnalul de Farmacologie, Biochimie și Comportament.
Unii medici naturiști recomandă și femeilor la menopauză să bea cea de salvie, deoarece ajută la reducerea bufeurilor și transpirațiilor nocturne, relatează lataifas.ro.
Sursa foto: adevarul.ro