Beneficiile terapeutice ale trandafirului urât mirositor. Cum ajută usturoiul sănătatea?

usturoi

Usturoiul, cunoscut și ca Allium sativum, aduce numeroase beneficii pentru sănătate.

Această plantă iute a fost utilizată în bucătărie, dar și cu scopuri medicinale de-a lungul mileniilor. Deși ați putea alege să obțineți beneficiile pentru sănătate ale usturoiului prin utilizarea formei sale proaspete, trebuie să știți că beneficii similare se găsesc și în usturoiul pudră, uleiul de usturoi și extractul de usturoi maturat.

Au fost scrise cărți întregi despre usturoi, o plantă denumită afectuos „trandafirul urât mirositor”, punând în valoare numeroasele sale beneficii terapeutice. Membru al familiei crinilor sau Allium, ce include și ceapa sau prazul, usturoiul este bogat într-o varietate de compuși pe bază de sulf. Cercetările mai recente au identificat compuși adiționali care conțin sulf, ce sunt responsabili pentru statutul de vedetă al usturoiului ca aliment benefic pentru sănătate.

Compușii pe bază de sulf din usturoi sunt probabil cei mai aparte nutrienți ai săi. Practic, în usturoi, există zeci de molecule cu sulf bine studiate și s-a demonstrat că absolut toate funcționează ca antioxidanți. În plus, majoritatea oferă beneficii antiinflamatorii. Însăși prezența sulfului în mulți compuși diferiți din usturoi poate juca un rol important în nutriție. Mai mult decât atât, usturoiul este o sursă excelentă de mangan și vitamina B6. De asemenea, este o sursă foarte bună de vitamina C și cupru. În plus, usturoiul este o bună sursă de seleniu, fosfor, vitamina B1 și calciu.

Beneficii cardiovasculare

Reducerea colesterolului și a trigliceridelor reprezintă doar o mică parte dintre numeroasele beneficii ale usturoiului când vine vorba de protejarea inimii. În mod clar, beneficiile principale vin sub forma protejării celulelor sanguine și a vaselor de sânge împotriva inflamației și stresului oxidativ. Daunele provocate de moleculele de oxigen foarte reactive pereților vaselor de sânge reprezintă un factor cheie în creșterea riscului problemelor cardiovasculare, inclusiv atac de inimă și ateroscleroză. Deteriorarea oxidativă duce și la inflamații nedorite, iar această combinație de inflamație nedorită și stres oxidativ expune vasele de sânge la riscul formării plăcilor de aterom și a cheagurilor de sânge. Setul unic de compuși pe bază de sulf al usturoiului contribuie la protejarea împotriva ambelor posibilități: stres oxidativ și inflamații nedorite.

La fel de impresionantă este abilitatea usturoiului de a scădea tensiunea arterială. Cercetătorii știu de peste 10 ani că alicina preparată din aliina din usturoi blochează activitatea angiotensinei II. O mică parte de proteină (peptidă), angiotensina II ajută vasele de sânge să se conracte. (Atunci când se contractă, sângele este forțat să treacă printr-un spațiu mai îngust, iar tensiunea crește). Prin blocarea activității angiotensinei II, alicina din usturoi este capabilă să ajute la prevenirea contracțiilor nedorite ale vaselor de sânge și a creșterii tensiunii arteriale.

Numeroasele efecte benefice ale usturoiului se datorează nu doar compușilor cu sulf, ci și vitaminei C, vitaminei B6, seleniului și manganului pe care le conține.

Usturoiul ajută le reglarea fluxului sangvin

Cheagurile de sânge sunt corpuri ce se dezvoltă atunci când sângele lichid se întărește, devenind solid. Acumularea de colesterol poate îngusta o arteră, fapt ce poate schimba sau încetini fluxul sangvin, favorizând astfel formarea de cheaguri. Un cheag de sânge poate apoi să blocheze o arteră sau o venă de la inimă, ceea ce poate afecta gâtul sau creierul, ducând la infarct.

Usturoiul este eficient în subțierea sângelui, acțiunea sa asemănându-se cu cea a aspirinei, și poate ajuta la stabilizarea fluxului sangvin.

Beneficii antiinflamatorii aduse de usturoi în sistemele din organism

Sistemul cardiovascular nu este singurul sistem din organism care beneficiază de pe urma proprietăților antiinflamatorii ale usturoiului. Există dovezi preliminarii (majoritatea rezultate în urma studiilor pe animale și multe dintre ele bazate mai degrabă pe extracte de usturoi, decât pe usturoi proaspăt) că și sistemul musculoscheletal și cel respirator pot beneficia de compușii antiinflamatori din usturoi. S-a demonstrat că atât sulfura de dialil (DAS), cât și tiacremonona din usturoi au proprietăți antiartritice.

Beneficii antibacteriene și antivirale

Din punctul de vedere al istoriei medicinei, proprietățile antibacteriene și antivirale ale usturoiului constituie probabil cea mai legendară caracteristică a sa. Această legumă din familia allium și componentele sale au fost studiate nu doar pentru beneficiile în privința controlului infecțiilor cauzate de bacterii și virusuri, ci și împotriva infecțiilor provenite din cauza altor microbi precum ciupercile/fungii și viermii. (O anumită disulfură din usturoi, numită ajoenă, a fost utilizată cu succes în prevenirea infecțiilor cu ciuperca Candida albicans.) Cercetările foarte recente au demonstrat abilitatea usturoiului proaspăt zdrobit de a ajuta la prevenirea infecției cu bacteria Pseudomonas aeruginosa la pacienții cu arsuri. De asemenea, de mare interes a fost abilitatea usturoiului de a ajuta în tratamentul infecțiilor bacteriene care sunt dificil de tratat din cauza prezenței bacteriilor rezistente la antibioticele prescrise. Dezvoltarea excesivă a bacteriei Helicobacter pylori în stomac, un factor de risc principal pentru ulcerul stomacal, a fost o altă zonă de interes pentru cercetătorii care doresc să exploreze beneficiile antibacteriene ale usturoiului.

Prevenirea cancerului

Sulfurile de alil prezente în usturoi pot juca un rol cheie în beneficiile sale de prevenire a cancerului. Acești compuși din usturoi sunt capabili să activeze o moleculă numită factor eritroid (Nrf2), în compartimentul principal al celulelor. S-a demonstrat că sulfura de dialil (DAS), unul dintre principalii compuși pe bază de sulf din usturoi, inhibă transformarea PhIP în substanțe cancerigene.

Usturoiul și metabolismul fierului

Cercetările recente au arătat că usturoiul poate fi capabil să îmbunătățească metabolismul fierului. Atunci când fierul este stocat în celule, una dintre căile prin care acesta poate fi mutat din celule și reintrodus în circulație implică o proteină, numită feroportină. Feroportina este o proteină ce acționează de-a lungul membranei celulare și oferă o cale de trecere pentru fier, ajutându-l să părăsească celula. Usturoiul poate crește producția de feroportină în organism, iar în acest fel, contribuie la menținerea fierului în circulație, atunci când este necesar.

Protecție împotriva cancerului cerebral

O componentă prezentă în usturoi și cunoscută sub denumirea de trisulfură de dialil, sau DATS, poate juca un rol important în încetinirea creșterii tumorilor în cazul pacienților cu glioblastom, cea mai fatală formă de tumoră cerebrală. Un studiu publicat în „Journal of Neuro-Oncology”, în august 2013, susține că cercetările ce implică DATS au demonstrat în mod clar că aceasta ar putea fi un agent terapeutic eficient în prevenirea progresiei tumorale și în inducerea apoptozei, moartea celulară, la glioblastomul uman activ, fără a periclita funcționarea ficatului.

Prevenirea bolii Alzheimer

Boala Alzheimer are loc atunci când se degradează și mor neuronii din creier. Pe măsură ce boala progresează, pacienții suferă probleme cognitive, precum pierderi de memorie, și întâmpină dificultate în vorbire, în luarea deciziilor, în recunoașterea familiei și prietenilor. Un studiu publicat în „The Journal of Nutrition, Health and Aging”, în numărul de noiembrie-decembrie 2005, arată că dovezi clare în privința efectelor pozitive asupra sănătății atribuie extractului de usturoi maturat în fiziologia neuronală și funcțiile cerebrale. O astfel de dovadă susține potențialul usturoiului alimentar ca alternativă de tratament pentru boala Alzheimer.

Memorie și abilitate de învățare îmbunătățite

Odată cu înaintarea în vârstă, pot avea loc schimbări cognitive și de memorie. Părți ale creierului legate de învățare, memorie, planificare și alte funcții cognitive se pot micșora, pe măsură ce îmbătrânim. În plus, pot apărea scăderea fluxului sangvin din creier din cauza îngustării arterelor, deteriorarea celulelor provocată de radicalii liberi și inflamația crescută la nivelul creierului, toate acestea afectând funcționarea cognitivă. Proprietățile usturoiului de reducere a inflamației pot fi benefice pentru creier.

Un articol publicat în „The American Society for Nutritional Sciences”, în 2001, menționează că extractul de usturoi maturat, cunoscut și ca AGE, poate juca un rol în protejarea împotriva slăbirii funcțiilor cerebrale, având abilitatea de a crește memoria, funcțiile cognitive și longevitatea.

Sursa: prodieta

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *