Cum să-ți prepari propria vitamină C naturală, acasă

coaja-de-portocala

Vitaminele sintetice pe care le cumpărăm de la farmacie sunt doar o copie chimică a vitaminelor naturale. Cea mai bună vitamina C este cea care provine din alimente. Nu contează câte miligrame de vitamina C luăm, ci cât de mult poate absorbi corpul. Cojile de citrice conțin această vitamină în cantități foarte mari, complet asimilabile.

Unii cumpără și iau acid ascorbic, crezând că acesta înseamnă Vitamina C. Acidul ascorbic este doar o foarte mică parte din Vitamina C naturală. În realitate, Vitamina C este compusă din mult mai mulți co-factori, precum rutină, bioflavonoide, tirozinază, ascorbinogen și alți compuși esențiali pentru activitatea biologică maximă și completă a Vitaminei C.

Vitamina C naturală: rețetă

Ingrediente:

Coajă de portocală

Coajă de lămâie sau lime

Coajă de grepfrut

Măceșe uscate

Pătrunjel uscat

Preparare:

Spălați câteva citrice (lămâi și portocale) cu oțet de mere și/sau bicarbonat de sodiu, pentru a îndepărta eventualele pesticide și alte substanțe chimice. Decojiți-le și tăiați coaja în fâșii lungi. Așezați-le pe un deshidrator (uscător de fructe) și lăsați-le 12 ore. Dacă nu aveți un astfel de aparat, lăsați cojile la uscat pe o pânză, pe pervaz, în lumina directă a soarelui. În câteva zile se vor zbârci și se vor usca.

După ce s-au uscat, e timpul să transformați cojile într-o pulbere fină. Folosiți râșnița de cafea pentru a le măcina.

Pentru a crește doza de Vitamina C, adăugați și puțină pudră de măceșe uscate la acest amestec. Spălați fructele de măceșe și tăiați-le în două. Scoateți semințele pufoase din interior și puneți fructele la uscat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, în cuptor. Sau puteți folosi un deshidrator sau un cuptor pentru prăjit pâine.

O altă metodă de uscate a fructelor de măcese este agățarea lor pe o ață sau sfoară. Perforați centrul fructelor cu un ac cu ață și înșirați-le ca un colier, lăsând suficient spațiu între ele. Agățați ața într-un loc ferit de lumina soarelui și de umezeală. În câteva zile, măceșele se vor usca și vor putea fi gata pentru măcinare, sau pentru adăugarea lor în ceai.

Administrare

Luați câte 1 lingură pe zi, în apă, ceai (ex. De hibiscus, foarte bogat în vitamina C), suc de mere cu sfeclă roie, sau puțin oțet de mere. Această doză este recomandată atât pentru adulți, cât și pentru copii. Această pulbere nu trebuie amestecată în băuturi fierbinți, deoarece se vor distruge enzimele.

Efecte

Cojile uscate de lămâie și portocală sunt o sursă naturală de rutină și hesperidină (care ajută la întărirea vaselor de sânge), bioflavonoide (cu proprietăți anti-cancerigene și anti-inflamatoare) și monoterpene (importante pentru vindecarea rănilor).

Măceșele conțin de asemenea foarte multă vitamina C, și sunt extrem de benefice pentru prevenirea și tratarea răcelilor, gripei și deficitului de Vitamina C. Acestea sunt utile și pentru tratarea spasmelor digestive, deficitului de acid la stomac și ulcerului, fiind considerat un tonic stomacal pentru bolile intestinale. Sunt de asemenea, recomandate pentru diaree, constipație, calculi, afecțiuni ale vezicii urinare, boli renale, retenția de apă (edeme), gută, sciatică, dureri de spate și de genunchi, colesterol mare, diabet, obezitate, hipertensiune, febră, imunitate scăzută sau circulație deficitară.

Ardeiul gras roșu sau galben, kiwi, broccoli, căpșunile, pătrunjelul, coriandrul, pepenele și legumele cu frunze verzi sunt alte surse naturale de Vitamina C. Acestea se pot consuma ca atare, sub formă de suc, sau se pot usca și măcina fin, pentru a amesteca pudra cu pulberea de coji de portocale sau lămâi.

Sursa: lataifas.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *