Cel mai popular condiment din lume! Toți îl folosim, dar știi beneficiile lui?
Muştarul este unul dintre cele mai populare condimente din lume. Pe lângă faptul că poate fi folosit în diverse feluri de mâncăruri, muştarul conţine o cantitate foarte mare de elemente benefice pentru organismul uman. Consumul unui astfel de condiment furnizează omega-3, omega-6, calciu, fibre, fosfor, proteine, zinc, antioxidanţi, complexul vitaminic B, vitamina A, clorofile etc.
Muştarul poate fi alb, negru sau brun, iar ca sortimente există muştar dulce, mediu iute, iute, Colman (foarte picant), Rotisseur, bavarez (încălzit cu zahăr). Deşi are o multitudine de efecte benefice, vom face un top 10 beneficii ale consumului de muştar:
- Luptă împotriva cancerului
Fitonutrienţii din seminţele de muştar împiedică dezvoltarea celulelor canceroase şi, de asemenea, dezvoltarea cancerului gastrointestinal. Sunt stimulate sucurile gastrice, secreţia biliară şi tranzitul intestinal.
- Benefic pentru bolile inimii, artrită şi reumatism
Seleniul şi magneziul reduc din gravitatea artritei reumatoide şi a astmului. Are proprietăţi antiinflamatorii, iar presiunea arterială scade. Substanţele muştarului ajută la protejarea inimii şi împiedică apariţia anumitor boli sau atacuri legate de sistemul cardiovascular.
Cataplasmele cu muştar sunt folosite pentru afecţiunile bronho-pulmonare (pe lângă astm, şi bronşita ori pneumonia).
- Luptă împotriva demenţei
Degenerările neuronale pot fi tratate cu muştar, mai ales muştarul galben luptă împotriva apariţiei bolii Alzheimer.
- Ajută la păstrarea siluetei
Datorită conţinutului scăzut de calorii şi de colesterol, muştarul poate fi folosit cu succes în curele de slăbire. În plus, furnizează organismului nutrienţi şi îmbunătăţeşte tranzitul intestinal.
- Remediu împotriva gripei
Cataplasmele cu boabe de muştar alungă febra, decongestionează căile respiratorii şi ajută la lupta cu gripa.
- Contribuie la starea de bine
Muştarul conţine triptofan, un aminoacid “al fericirii”, care stimulează starea de bine. În plus, îmbunătăţirea sistemului metabolic induce organismului şi creierului o stare sănătoasă şi, automat, gândirea devine mai pozitivă.
- Luptă împotriva intoxicaţiilor
Având proprietăţi antiinflamatoare şi antiseptice, stimulând organismul şi, mai ales, sistemul gastro-intestinal, muştarul e o armă eficientă şi împotriva intoxicaţiilor alimentare. O cantitate mare de muştar ingerată induce starea de vomă în cazul otrăvirilor.
- Tratament pentru înfrumuseţare
Având în vedere că e constituit 28% din uleiuri, acest condiment e folosit la crearea de măşti pentru păr sau ten. Preparate în diverse feluri, seminţele ajută în lupta contra acneei şi a eczemelor.
- Luptă împotriva constipaţiilor cronice
Deoarece stimulează sistemul gastro-intestinal, constipaţia este tratată şi apoi prevenită. Astfel, tranzitul intestinal se îmbunătăţeşte, arderile sunt stimulate, constipaţia şi balonarea dispar. Bineînţeles, cu o hidratare intensă, organismul se poate detoxifica mai repede.
- Dieta cu muştar – remediu împotriva obezităţii şi a bolilor gastro-intestinale
În dieta cu muştar se va renunţa la consumul alimentelor bogate în zahăr şi grăsimi. 3 linguriţe de boabe de muştar crude şi zdrobite, amestecate într-un pahar de apă, se consumă înainte de mesele principale. Conţinutul scăzut de calorii, zahăr şi colesterol ajută la slăbit şi, de asemenea, muştarul conferă starea de saţietate.
Dacă vrei să îţi prepari pastă de muştar acasă, iei 250 ml apă plată, 150 ml suc de lămâie, 250 g boabe de muştar şi miere.
Recomandări
- Nu trebuie exagerat cu consumul de muştar pentru că poate afecta sistemul digestiv.
- A se evita de către persoanele care suferă de iritaţii urinare, de dispepsie, colon iritabil sau alte probleme stomacale;
- Cataplasmele nu se utilizează la copiii sub 10 ani sau la persoanele cu piele sensibilă.
Sursa: diete-sanatoase.ro