Pentru a evita mancatul excesiv, tineti cont de cateva trucuri psihologice care va vor ajuta sa ajungeti la senzatia de satietate mult mai repede. Fie ca este vorba de culoarea sau dimensiunea farfuriilor, creierul poate fi pacalit sa manance mai putin.
Pe cat este de greu, pe atat este de enervant sa te ridici de la masa desi nu te-ai saturat. Asa ca o buna idee este folosirea catorva strategii de servire si tehnici de preparare care va pot ajuta sa controlati excesul de calorii, impiedicandu-va sa consumati o cantitate prea mare de alimente, scrie businessinsider.com.
Alegeti farfurii colorate care sa scoata in evidenta mancare
Aceasta tactica se bazeaza pe cercetarile lui Brian Wansink de la Universitatea Cornell si a lui Koert van Ittersum de la Universitatea Wageningen din Olanda, care au constatat ca oamenii isi servesc mai multa mancare fara sa isi dea seama cand folosesc farfurii a caror culoare corespunde cu cea a alimentelor.
Mancati din farfurii rosii
Charles Spence, seful Laboratorului de Cercetare Crossmodal de la Universitatea Oxford, spune ca farfuriile rosii ne fac sa mancam mai putin, deoarece aceasta culoare pare sa declanseze un fel de pericol sau semnal de evitare. „Culoarea farfuriilor are un impact mai mare decat putem crede asupra gustului si perceptiei noastre“, a declarat Spence pentru Business Insider. Specialistul a citat si cercetarile efectuate de Fundatia Alicia din Spania, cand s-a constatat ca desertul de capsuni a fost evaluat cu 10% mai dulce si cu 15% mai aromat atunci cand a fost servit intr-o farfurie rosie, in comparatie cu acelasi desert servit intr-o farfurie alba.
Utilizati farfurii mai mici
Nu doar culoarea farfuriei conteaza, ci si dimensiunea. Teoria se bazeaza pe principiul cercurilor concentrice: marimea cercului interior pare mai mica, pe masura ce marimea cercului exterior devine mai mare. Atunci cand este folosita o farfurie mai mare, cantitatea de mancare pare mai mica.
Bea vin rosu in loc de bere
Alcoolul merge de multe ori mana in mana cu anumite preparate. Dar, unele bauturi au mai multe beneficii pentru sanatate decat altele, cel putin atunci cand sunt consumate in mod moderat. Din punct de vedere caloric, un pahar de vin rosu are aproximativ 100 de calorii, comparativ cu 150 de calorii cat are aceeasi cantitate de bere. În plus, cele mai multe vinuri rosii sau albe au un continut mai scazut de carbohidrati decat berea.
Pregatiti mini-deserturi in loc de o singura placinta sau prajitura
Mini-deserturile sunt o buna modalitate de a controla dimensiunile portiilor. Acestea ajuta la masurarea cantitatii de alimente si la prevenirea consumului fara control, ca in cazurile in care iti este pusa in fata o felie enorma de tort.
sursa: adevarul.ro
loading...