Trucuri pentru o alimentație sănătoasă

fata la masa

Stările psihice influențează comportamentul alimentar, perioadele stresante putând duce la apariția bulimiei sau anorexiei.

Emoțiile puternice te determină să mănânci mai puțin sau, din contră, să consumi cantități mai mari de alimente.  Pentru aceasta, există o explicație științifică: un hormon al foamei, numit grelină.

Cercetătorii americani susțin că, atunci când suferi de anxietate,  nivelul de grelină crește pentru a diminua nivelul de stres, și, în acest fel,  crește apetitul. Periculoasă este bulimia, adică foamea excesivă și continuă, manifestată prin tendința de a ronțăi sau  de a mânca fără oprire, chiar și  noaptea. La polul opus se află anorexia, afecțiune caracterizată prin teama permanentă de îngrășare. Cei care au această problemă se simt vinovați după ce mănâncă și își induc o senzație de vomă. În timp, aceste persoane scad mult în greutate.

Este important să reții că supraalimentarea sau înfometarea are cauze psihice. Pe de altă parte, stilul alimentar dezechilibrat, urmat de apariția  obezității accentuează stările depresive. Câteva trucuri simple te vor ajuta să eviți aceste probleme:

  • primul lucru de reținut: ia o pauză din ritmul alert al vieții tale pentru a respira cât mai adânc, astfel încât să mănânci calm și să eviți excesele alimentare.
  • Ridică-te întotdeauna de la masă înainte să te saturi. Senzația de sațietate la nivelul creierului apare după 15-20 minute de la terminarea mesei.
  • Învață să mesteci încet, pentru a ușura digestia alimentelor și concentrează-te doar asupra gustului, fără să citești, să vorbești sau să stai pe facebook.
  • Manâncă regulat și respectă orele de masă. Indicate sunt trei mese principale pe zi, repartizate în funcție de aportul energetic: alimente bogate în calorii la micul dejun  și prânz, iar seara alimente ușoare.
  • Evită să sari peste mese. Acest obicei crește senzația de foame și astfel vei mânca mai mult la urmatoarea masă.
  • Bea multe lichide cu puține calorii (apă,  limonadă, ceaiuri), dar nu în timpul meselor, căci diluează sucurile gastrice și astfel se îngreunează procesul de digestie.              Foto: perfecte.ro
loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *