Se întâmplă tuturor. Care sunt semnele depresiei și cum apare aceasta

depresie

Ești tristă și n-ai energie nici să cobori din pat? Este posibil să suferi de depresie. Iată ce trebuie să știi despre această boală.

Primele semne ale bolii

Departe de a fi un simplu episod de tristețe, depresia influențează negativ bucuria de a-ți trăi viața și relația cu persoanele apropiate. „Unii pacienți se simt rău mult timp, iar la alții depresia vine și pleacă. Simptomele care anunță boala, explică Sorina Cristea, psiholog clinician la Spitalul clinic de Urgență Floreasca, sunt tulburările de somn, modificările greutății sau ale apetitului, concentrarea scăzută, tulburările de atenție și de memorie și oboseala.”

Femeile, cele mai afectate

Specialiștii consideră că predispoziția genetică, împreună cu evenimentele nefericite de viață, diversele afecțiuni și administrarea de medicamente cu efecte adverse pot determina un dezechilibru al anumitor substanțe chimice din creier, denumite neurotransmițători, ducând la apariția depresiei. Studii recente arată faptul că femeile sunt de două ori mai afectate de această boală decât  bărbații, iar frecvența bolii crește odată cu vârsta, în special după 50 de ani. În general, sunt mai depresive persoanele necăsătorite față de cele căsătorite, familia jucând un rol important în depășirea acestei afecțiuni. Cu toate acestea, „numărul de oameni care suferă de depresie nu depinde de statutul social, ci de felul în care indivizii receptează evenimentele. Deși în Romania nu există o statistică oficială, se pare că sunt aproximativ 3 milioane de români care suferă de o formă sau alta de depresie”, ne spune psihologul.

Tipuri de depresie

Există mai multe tipuri de depresie: unele se datorează evenimentelor traumatice, cum ar fi pierderea unui copil sau a soțului, altele pleacă de la oboseala și de la stresul de după naștere și de la tulburările afective de sezon, cum ar fi astenia. În prima fază a bolii, depresivii trebuie să meargă la o consiliere terapeutică, adică la un psiholog sau la un psihoterapeut. Costul unei ședințe este între 60 și 100 de lei. Dacă pacientul se simte tot mai rău, medicul poate prescrie diverse medicamente antidepresive pentru tot restul vieții.

Ce boli pot fi confundate cu depresia

Sindromul de oboseală cronică – constă în epuizarea pe o durată mai mare de 6 luni, presupune tulburări de somn, dureri musculare și articulare.

Tristețea – reprezintă o suferință însoțită de o stare de calm, care poate înceta când evenimentul declanșator încetează.

Anxietatea – este modalitatea de reacție a omului în momentul în care este într-o situație periculoasă. „Depresivii au o vulnerabilitate foarte mare față de evenimentele negative și au o rezistență mică la stres. Depresia este o boală, nu o dovadă de slăbiciune sau o stare de melancolie fără margini. Ea are un diagnostic concret bazat pe simptome, poate afecta pe oricine și cu un tratament adecvat poate vindeca”, ne spune psihologul.

Sursa: Click pentru femei; Sursa foto: perfecte.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *