Șapte metode de a preveni hipertensiunea

hipertensiune

Boală tăcută, care afectează un procent ridicat din populație, hipertensiunea este ușor de prevenit cu un stil de viață sănătos.

Studiile au arătat că una din cinci persoane adulte este hipertensivă și foarte puține dintre ele știu că suferă de această afecțiune. Cauzele hipertensiunii sunt numeroase și multe dintre ele pot fi înlăturate. Iată de ce ar trebui să ții seama pentru a menține tensiunea în limite normale:

Ai grijă la ce mănânci

O alimentație bazată pe alimente grase, prăjeli și pe produse tip fast-food duce la creșterea valorilor de colesterol și, implicit, la îngustarea arterelor prin depunerea de grăsimi pe pereții lor. Acest fapt înseamnă hipertensiune.

Menține-ți greutatea normală

Persoanele supraponderale sunt mai expuse riscului de a deveni hipertensive. Știai că scăderea în greutate cu zece kilograme scade tensiunea cu zece mm coloană de mercur? Prin menținerea unei greutăți optime, poți să-ți reglezi tensiunea fără a mai apela la medicamente.

Tensiunea, reglată cu… plimbări

Lipsa de mișcare afectează direct activitatea inimii. Creșterea în greutate dublează riscurile apariției bolilor cardiovasculare. Încearcă să-ți faci timp zilnic pentru 20-30 minute de mers pe jos, vei scădea și nivelul colesterolului.

Tutunul și alcoolul, de evitat

Fumatul face ca arterele să se rigidizeze progresiv, să se îngusteze, îmbătrânindu-le prematur și crescând riscul bolilor cardiovasculare. Una-două pahare de alcool pe zi fac bine, mai multe duc la creșterea tensiunii arteriale.

Stresul trebuie ținut sub control

Stresul și emoțiile solicită inima și cresc tensiunea arterială. Nu le poți evita, dar poți învăța cu ajutor specializat cum să le depășești, astfel încât să nu cazi în depresii și să nu-ți afecteze sănătatea.

Obiceiuri sănătoase

Nu este niciodată prea târziu să-ți schimbi stilul de viață și să adopți obiceiuri sănătoase. Dacă vei opta pentru un stil de viață sănătos, vor beneficia de el și copiii tăi, reducând substanțial riscul de a se îmbolnăvi mai târziu de boli cardiovasculare.

Nu ignora crizele

În cazul în care ai un puseu hipertensiv, apelează la medic. „Tensiunea trebuie scăzută progresiv. Unele crize de hipertensiune pot afecta organele vitale (creierul, inima, rinichii) și, în funcție de organul care suferă, tratamentul este diferit. Dacă o persoană hipertensivă urmează corect tratamentul recomandat de medic, incidența urgențelor hipertensive scade”, spune dr. Gabriela Gheorghe, specialist cardiolog.

Sursa: Click pentru femei

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *