Ce este, cum se manifestă și cum se tratează enterocolita acută

enterocolita

Enterocolita acută este o suferință a intestinului (subțire și gros), cu substrat iritativ sau inflamator, de etiologie diversă, exprimată clinic prin prezența sindromului diareic și a altor semne abdominale, cu sau fără febră.

Cauzele sunt infecțioase (cele mai frecvent) și neinfecțioase. Sursa/modul de contaminare poate fi consumul de apă sau de alimente contaminate, contactul cu persoanele sau animalele bolnave ori prin vectori (muște, țânțari, rozătoare). Agenții infecțioși pot fi bacterii (Salmonella, Shigella, Escherichia coli, Clostridium difficile), virusuri (enterovirusuri, rotavirusuri, adenovirusuri), ciuperci (candida – în special la pacienții imunodeprimați sau cu tratament antibiotic anterior) și paraziți (Giardia – de multe ori, produce o diaree cronică).

Cum se manifestă

Semnul cardinal este diareea acută, adică scaune multiple (mai mult de trei la 24 de ore), moi-apoase, abundente. Debutul poate fi brusc, cu febră, fatigabilitate, cefalee (durere de cap), mialgii (dureri musculare). Ulterior, apar manifestările abdominale, cu durere abdominală difuză, adesea colicativă, greață, vărsături și diaree. În formele severe, se merge până la alterarea marcată a stării generale, prin deshidratare și semne de infecție sistemică (sepsis), cu hipotensiune, oligurie (scăderea cantității de urină), stare de șoc. Fructele crude, legumele bogate în celuloză, laptele, mâncărurile grase (considerate cauze banale), deși sunt proaspete, pot acționa prin mecanisme alergice sau mecanice și pot reduce activitățile enzimatice, generând disconfort și apariția de scaune moi.

Investigații necesare

Diagnosticul se stabilește de medic pe baza anamnezei și a examenului obiectiv. În diagnosticul etiologiei, cel mai important este examenul coprologic (al scaunului), care cuprinde: examen macroscopic, coprocitologic și coprocultură. Uneori, coproparazitar, diverse toxine (de exemplu, toxina Clostridium difficile) și alți markeri. Pentru evaluarea afectării generale sunt necesare și teste sangvine (hemogramă, probe de inflamație, electroliți, teste renale etc.) și, în unele cazuri, rectosigmoidoscopie (permite explorarea vizuală a pereților rectului, colonului sigmoid și a părții joase a colonului).

Cum ne vindecăm

Medicația se administrează numai la indicația medicului curant, în funcție de etiologia enterocolitei și de starea clinică a pacientului. 

Tratamentul cuprinde: soluții de rehidratare, tratament simptomatic (antispastic, antiemetic), medicație antidiareică, terapie absorbantă, de refacere a florei intestinale, medicație antimicrobiană etc. Pentru tratarea formelor grase se impune spitalizarea pacientului. Pentru formele mai ușoare se recomandă repaus la pat și înlocuirea lichidelor care s-au pierdut prin consum crescut de săruri de rehidratare, apă plată, ceai neîndulcit, supă de morcovi sau zarzavat. Regimul alimentar este bazat pe orez, carne fiartă, brânză, pâine prăjită. Se exclud laptele dulce și cruditățile.

Pași simpli pentru a preîntâmpina enterocolita

Enterocolita acută este o boală care poate fi, în mare măsură, prevenită prin respectarea normelor de igienă personală (spălarea riguroasă a mâinilor) și alimentară (spălarea alimentelor, verificarea termenului de valabilitate, consumul alimentar doar din sursă sigură). Trebuie evitată autoadministrarea antibioticelor și respectate sfaturile medicale, inclusiv vaccinarea, în anumite cazuri (de exemplu, când călătoriți în țări exotice).

Enterocolita acută are, în general, o evoluție autolimitată în timp. Regimul alimentar bogat în lichide și care protejează sistemul digestiv este cheia remisiunii formelor necomplicate.

Sursa: Revista Farmacia ta

Sursa foto: alimentatie-sanatoasa.com

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *