Deși ești riguroasă atunci când faci curățenie, sigur uiți anumite lucruri. Unde se ascund bacteriile
Și aceia dintre noi care pun mare preț pe curățenie pot neglija igienizarea unor obiecte-gazdă pentru milioane de microbi.
Speli des hainele și lenjeriile, dai cu aspiratorul, dezinfectezi vasul de toaletă, cada și chiuveta, folosești săpun antibacterian. Cu toate astea, germenii de tot felul viețuiesc în voie unde nici nu te-aștepți și se pot face vinovați de tot felul de infecții și boli. Iată care din lucrurile pe care le atingi zilnic trebuie tratate cu mai multă atenție și cu… soluții dezinfectante.
Capul dușului – umed și cald, este mediul perfect pentru germeni care pot cauza tot felul de probleme respiratorii, inclusiv infecții pulmonare. Scufundă-l o dată pe săptămână într-o soluție de oțet diluat cu apă, după care curăță-l bine cu un burete.
Periuța de dinți – ar trebui înlocuită cu una nouă o dată la trei luni, în caz contrar periuțele găzduiesc bacterii care pot îmbolnăvi gingia, dăunând danturii, în loc s-o protejeze.
Robinetul – când pui mâna pe robinetul chiuvetei nu ești curat, altfel nu te-ai spăla, nu-i așa? Fie că ai folosit toaleta, ai mângâiat un câine sau ai manevrat niște bani, o parte din bacterii ajung pe robinetul pe care îl vei atinge inevitabil și după ce te speli pe mâini. Ca să eviți acest neajuns, e recomandabil să speli și robinetul cu puțin săpun odată cu mâinile tale și să-l dezinfectezi zilnic. Cu atât mai bine dacă îți permiți o baterie modernă, cu senzori, care se declanșează automat când pui mâna în dreptul ei.
Încălțămintea – atât pantofii de stradă, cât și cei de casă, purtați zilnic cel puțin câteva ore, acumulează transpirație și germeni care duc inevitabil la miros neplăcut și chiar la dezvoltarea de ciuperci de care scapi cu greu. Folosește un spray antibacterian achiziționat de la farmacie sau din magazinele de încălțăminte și încearcă să nu porți două zile la rând aceeași pereche de pantofi.
Tastaturile – de cinci ori mai multe bacterii se cuibăresc pe tastatura telefonului și pe cea a calculatorului decât pe vasul de toaletă – deși pare incredibil, o arată experimentele! Printre cele mai periculoase se găsesc Escherichia coli și anumiți stafilococi. Soluția este curățarea frecventă a tastelor cu alcool medicinal sau șervețele dezinfectante. Telecomanda se încadrează în aceeași categorie.
Coșul de gunoi – de îndată ce sacul de gunoi se umple, îl arunci și îl înlocuiești, nu-i așa? Puțini sunt cei care spală coșul de gunoi, deși în el se acumulează un număr impresionant de germeni. Ideal este să-l dezinfectezi măcar de două ori pe lună.
Preșul de la intrare -de pe pantofi pe preș și în casele noastre ajung bacterii provenite de pe stradă, inclusiv particule de excremente de animale. Preșul are nevoie de o igienizare cu soluții speciale cel puțin o dată pe lună, urmând ca anual să fie înlocuit de unul nou.
Echipamentul de la sală – aparatele din sala de fitness (în special mânușile pentru ridicat greutăți) sunt contaminate în proporție îngrijorătoare (60%) cu rinovirus, responsabil de răceala comună. Poartă cu tine de fiecare dată șervețele antiseptice și curăță-ți mâinile după ce folosești fiecare aparat.
Căruciorul de cumpărături – virusurile și bacteriile cauzatoare de felurite boli sunt la ele acasă pe mânerul a două treimi din cărucioarele de cumpărături din hypermarketuri. Șterge-le bine cu un șervețel antibacterian înainte să pui mâna pe ele.
Butoanele de la lift – în restaurante, bănci, hoteluri și aeroporturi butoanele de la lift găzduiesc de până la 40 de ori mai multe bacterii decât un colac de toaletă. Folosește un șervețel dezinfectant după ce le atingi sau cel puțin nu-ți duce mâna la gură, nas, ochi sau față imediat, pentru a evita contaminarea.
Capul aspiratorului – te ajută să scapi de praf și de mizerie, dar acumulează germeni pe care-i poate transporta dintr-un loc în altul, prin toată casa. După fiecare utilizare, dezinfectează bine inclusiv peria din capul de aspirare.
Sursa: Revista Sănătatea de azi