Corectează-ți stilul de viață, hrănește-te sănătos pentru a evita boala ficatului gras

oboseala1

Stilul de viață haotic și alimentația nesănătoasă încarcă celulele ficatului cu grăsimi ce nu mai pot fi eliminate, surplus care îl îmbolnăvește, perturbându-i serios funcțiile.

Una dintre cele mai comune afecțiuni ale zilelor noastre, boala ficatului gras (steatoza hepatică) este, de fapt, o consecință a faptului că acest organ nu mai face față sarcinilor ce-i revin. Bombardat zilnic cu alimente saturate de grăsimi, ne mai făcându-le față, în loc să le respingă, ficatul le acumulează, de unde și denumirea de ficat gras. Este cea mai simplă afectare hepatică, complet reversibilă dacă i se acordă atenția necesară și la timp. Altfel, se poate constitui în punctul de plecare al tuturor afecțiunilor hepatice grave: hepatite cronice, ciroză, cancer.

Vinovate, nu doar grăsimile

Susții că nu mănânci alimente bogate în grăsimi și nici nu consumi alcool, așa că poți sta liniștită, nu ai cum să ai „ficat gras”? S-ar putea să te înșeli dacă, în schimb, printre alimentele preferate sunt cele procesate, îmbogățite cu diverși aditivi, te ospătezi adesea cu mai multe feluri de mâncăruri grele la aceeași masă, carne și brânzeturi, de exemplu, nu respecți un anumit orar al meselor, cina e mai mereu bogată și luată la ore târzii. Urmarea? Aparatul digestiv este nevoit să lucreze din greu, mai ales din cauza substanțelor nefolositoare, ce vor trebui eliminate. Iar toate acestea din intestine ajung la ficat, unde, în loc să fie depurate, vor fi depozitate. Și E-urile și toxinele ce nu pot fi procesate prea repede din cauza cantității prea mari. Așa apare ceea ce, în termeni medicali, se cheamă steatoză. Uneori, urmarea e cât se poate de serioasă: un număr, fie el și mic, de celule hepatice mor pur și simplu, mai ales dacă „dezordinea și bogăția alimentară” sunt însoțite de stres.

Alte cauze posibile

Boala ficatului gras poate fi provocată și de alte probleme de sănătate: obezitate, diabet, un consum redus de proteine, disfuncționalitatea enzimelor. În cazul în care vinovate sunt obezitatea ori diabetul, prin reducerea consumului de grăsimi, carbohidrați și alcool, prin ținerea sub control a valorilor glicemiei, în 6-12 luni, steatoza hepatică poate fi complet vindecată.

Cum se manifestă

De obicei, până nu se asociază cu instaurarea hepatitei sau a cirozei, ficatul gras nu prezintă simptome.

În faza de debut a bolii, indiciile sunt minore și nespecifice, ceea ce face să fie de prea multe ori ignorate, neplăcerile – tulburări de tranzit, oboseală, ușoară creștere în greutate, presiune în partea dreaptă a abdomenului, balonare – fiind puse pe seama altor probleme de sănătate.

În stadii avansate, simptomele sunt multe și supărătoare: greață, lipsa poftei de mâncare, picioare umflate, slăbire bruscă și inexplicabilă.

Alcoolic și nonalcoolic

Ficatul gras se prezintă sub forma a două tipuri, singura diferență între ele fiind consumul de alcool.

Steatoza alcoolică. Una dintre principalele cauze ale acestei afecțiuni este consumul de alcool pur, când acesta depășește 20 de grame la femei și 30 de grame la bărbați. Supus zilnic unei asemenea solicitări, ficatul nu-și mai poate îndeplini toate funcțiile.

Cum se manifestă? Inițial, prin pierderea rapidă în greutate, senzația de oboseală, într-o formă mai avansată însă are de suferit și starea generală, pielea capătă o tentă gălbuie și, uneori, și prin senzația de durere în zona ficatului. Cât timp nu s-a ajung la complicații severe, prin simpla întrerupere a răsfățului bahic, ficatul se regenerează.

Steatoza nonalcoolică. Se ajunge la ficat gras din alte cauze – obezitate, diabet, colesterol crescut, virusul hepatitei C etc., nu a consumului de alcool. Și în acest caz, boala poate evolua spre ciroză, chiar și spre cancer de ficat. În cazul femeilor, sindromul ovarelor polichistice reprezintă un mare factor de risc corelat cu steatoza hepatică. Tratamentul se bazează în principal pe schimbarea stilului de viață.

Cum se tratează

În primul rând, se urmărește înlăturarea cauzei: întreruperea consumului de alcool, combaterea obezității, tratarea diabetului zaharat, reducerea nivelului colesterolului când este crescut, întreruperea consumului de medicamente ce pot conduce la steatoză, combaterea sedentarismului.

Tratamentul nu trebuie neglijat, altfel boala poate evolua spre ciroză.

Sursa: Revista Sănătatea de azi

Sursa foto: sanatate.bzi.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *