Pleci în vacanță? Iată cele mai sănătoase gustări pentru călătorii

fata mananca fructe

Omul modern călătorește foarte mult. De plăcere sau ca o componentă de bază a responsabilităților profesionale, suntem deseori puși în situația de a sta ore întregi în tren, mașină sau avion, dependenți din punct de vedere alimentar, de ceea ce oferă micile magazine din gări, aerogări sau benzinării.

Cred că putem fi de acord că numai sănătoase nu sunt mâncărurile pe care le găsim cel mai adesea pe drum. Mâncarea tip fast-food pare, pentru mulți, o problemă pe care nu poți decât să o accepți, atunci când te afli în deplasare. Pentru că astfel de călătorii sunt frecvente pentru mulți dintre noi, greșelile alimentare ajung să se adune și să își arate neplăcutele consecințe, de la kilograme în plus la modificări ale lipidelor sangvine sau tulburări de ritm digestiv. Soluția este simplă, chiar dacă poate părea incomodă.

Ce putem mânca pe drum?

La bază stă, pe de-o parte, pregătirea unor gustări speciale pentru drum, iar, pe de alta, selectarea acestora din oferta destul de limitată a alimentelor pe care le găsim pe drum. Desigur, cel mai bine este să ne pregătim singuri mâncarea, dar nu întotdeauna acest lucru este fezabil, mai ales dacă expunerea la temperaturi crescute a unor alimente alterabile ne poate îmbolnăvi. Deci, ce putem mânca pe drum?

  • Întotdeauna fructe. Rehidratează, remineralizează și ne aduc fibre și multe vitamine, cu puține calorii. Alegeți-le pe cele puțin perisabile, acoperite de coajă și care rezistă bine șocurilor mecanice. Citricele, bananele și merele sunt primele pe listă, dar, în sezon, și cireșele sau perele pot fi o alternativă. Dacă vă cumpărați fructele de pe drum și dacă este vorba despre produse care se consumă ca atare, fără îndepărtarea cojii, aveți grijă să le spălați foarte bine. Pot vehicula de la bacterii sau virusuri patogene până la ouă de paraziți. În zonele tropicale vă puteți întâlni cu specii extrem de periculoase, care produc îmbolnăviri serioase și de durată.
  • O altă gustare sănătoasă poate fi un baton cu cereale și fructe uscate. Alegeți-le pe cele mai puțin dulci și care conțin cereale cu multe fibre. Vă aduc energie, dar și nutrienți sănătoși.
  • Fructele oleaginoase de tipul migdalelor, arahidelor sau alunelor de pădure, ușor uscate la foc slab și puțin sau deloc sărate sunt foarte utile în călătorii. Satură bine, pentru că au un nivel ridicat de lipide sănătoase și fibre. În plus, abundă în vitamine și minerale.
  • Dacă aceste călătorii necesită mult efort fizic, o gustare sănătoasă și energizantă este o porție de ciocolată neagră. Antioxidanții aduși de ciocolată ne pot proteja de agresiunile de diferite tipuri cu care corpul nostru se confruntă în deplasare.
  • În fine, de multe ori, ne putem prepara o salată sau măcar o gustare din legume tăiate în bucăți mici, cu un sos consistent de tip hummus sau guacamole. Este mult mai sănătos să mâncăm bachete de morcov, ardei gras sau gogoșar decât să ronțăim, de foame, o pungă de chips-uri.

Sfatul specialistului

Înainte de a mânca, spălați-vă pe mâini! Nu trebuie să ne bazăm exclusiv pe imunitatea noastră solidă pentru a evita bolile digestive. În fond, multe afecțiuni (precum hepatita A sau diverse parazitoze) nu oferă imunitate, așa încât profilaxia este întotdeauna o cale prin care ne asigurăm că nu ne vom îmbolnăvi. Călătorie plăcută!

Sursa: Revista „Libertatea pentru femei”

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *