Eliberează-te de emoții și nu vei avea astfel de probleme

tiroida

Doctorul Dorin Dragos, medic primar medicină internă la Spitalul Clinic Universitar, consideră că atunci când un pacient acuză o senzație de disconfort (durere, jenă, nod, constricție, apăsare sau chiar sufocare) în zona anterioară a gâtului, în dreptul tiroidei, de cele mai multe ori nu există în realitate nicio tulburare a acestei glande, ci doar „somatizări ale unor tulburări de tip anxios sau depresiv care mimează simptomele unor afecțiuni tiroidiene”.

 Cel mai adesea, modificările de ordin organic, gușa sau noduli, nu explică simptomul clasic de „nod în gât”, acesta fiind, de cele mai multe ori, „manifestarea la nivel energetic a unor tendințe emoționale reprimate și acumulate în zona gâtului, nemanifestate, neexprimate, neverbalizate”. Dr. Dorin Dragoș pune un accent deosebit pe legătura psiho-emoțională care stă la baza manifestării oricărei boli.
Cauza subtilă a tulburărilor tiroidei, spune dr. Dorin Dragoș, este „reprimarea dorinței de a da glas” acestor porniri, de a spune, de a exterioriza. Dacă omul ar da frâu liber pornirilor interioare și s-ar elibera de emoțiile negative, acestea nu ar ajunge să se acumuleze în planul psiho-emoțional, generând senzațiile de jenă, nod în gât și dificultate la înghițire. Reprimarea repetată a emoțiilor duce în final la apariția leziunilor în planul fizic: chisturi, noduli, gușă. Atunci când apar astfel de modificări organice este necesară efectuarea unor investigații endocrinologice.

FITOTERAPIE

Ca tratament fitoterapeutic în hipertiroidie, dr. Dorin Dragoș propune salvia, care este„o plantă armonizatoare, favorizând exprimarea emoțiilor acumulate fie prin vorbe, fie prin activități creatoare. Elimină blocajul în exprimarea exact a ceea ce simțim, exercitând un efect de purificare a emoțiilor”.

Ideală este administrarea sub formă de pulbere (plantă măcinată cu râșnița): câte o linguriță rasă de 3 ori pe zi; se mestecă timp de 5-10 minute, apoi se înghite cu puțină apă. Sunt utile și alte plante cu un conținut ridicat de uleiuri eterice: chimen, coriandru, fenicul, anason, mentă, lavandă, busuioc, roiniță, cimbru, măghiran, coada șoricelului. Uleiul de porumb are și el un efect moderator asupra tiroidei, fiind indicată câte o linguriță de două ori pe zi, înainte de micul dejun și de cină. In hipotiroidie sunt recomandate, pentru conținutul lor în iod, două alge marine: laminaria și iarba de mare.

Dr. Dorin Dragoș mai indica tratamentul cu ienupar și sânziene „plante care pregătesc ființa pentru a păși pe un nou drum”, ajutându-i pe cei comozi și rigizi să iasă din anumite scheme comportamentale.

HIPOTIROIDIA

Scăderea secreției de tiroxină sau hipotiroidismul determină insuficiența tiroidiană, iar secreția foarte mare duce la hipertiroidie. Caracteristice pentru bolnavii de hipotiroidism sunt: fața umflată, pielea uscată și aspră, activitatea psihică și fizică reduse, părul rar și subțire, circulația sângelui proastă, senzație de frig. Interesant este că boala se întâlnește de cinci-șase ori mai frecvent la femei decât la bărbați.

HIPERTIROIDIA

Secreția prea mare a tiroxinei duce la hipertiroidie, manifestată ca boala Basedow, adenomul tiroidian, gușa polinodulară și alte boli. Simptomele acestor bolnavi sunt: apariția gușei, ochii bulbucați, pulsul cardiac accelerat, oboseala aproape permanentă, tremurături ale mâinilor și picioarelor, transpirație excesiva, agitație și tulburari de comportament, intoleranță la căldură, scădere în greutate.

sursa: jurnalul.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *