Supă de năut. Extrem de gustoasă
Ingrediente și cantități pentru 6 porții:
300 g năut
1 ceapă
2 căței de usturoi
1 sfeclă mijlocie
300 g roșii decojite
1 l supă de legume
3 linguri ulei de măsline
1-2 ardei iuți
felii de pâine prăjită
sare
Mod de preparare:
Năutul ales și spălat se acoperă cu apă caldă și se lasă la înmuiat cel puțin 12 ore, schimbând apa de 2-3 ori.
Năutul înmuiat se pune într-un vas, se acoperă cu apă rece și se fierbe la foc mediu circa 2 ore, apoi se scurge de apa în care a fiert.
Aproximativ jumătate din cantitatea de năut, proaspăt fiert, se pasează pentru a obține un piure cu care se va îngroșa supa.
Ceapa și usturoiul se curăță, se spală și se taie în cuburi mici; sfecla se spală, se curăță și se taie în cuburi mici (sau se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari); roșiile decojite se taie în cuburi.
Într-un vas, se pune uleiul de măsline și se călesc, timp de 2-3 minute, ceapa, usturoiul și sfecla, apoi se adaugă roșiile, supa de legume, sarea, năutul pasat și boabele de năut. Compoziția se fierbe 15 minute la foc domol, amestecând din când în când.
La servire, în farfuria cu supă se adaugă rondele de ardei iute și cuburi de pâine prăjită.
Timp de preparare:
60 minute+ timpul de înmuiere și prelucrare a năutului.
Sursa foto: artasisavoare.wordpress.com