Marile beneficii asupra sănătății ale unui fruct de sezon
Prunele sunt produsul pomului fructifer cunoscut sub numele de Prunus domestica. Prunele proaspete, dar și cele uscate au fost subiectul multor cercetări medicale repetate. Cercetătorii au fost atrași de efectele benefice ale prunelor asupra sănătății și au încercat să le explice. Principalele beneficii ale prunelor au legătură cu conținutul lor bogat în fitonutrienți unici numiți acizi neoclorogenici și clorogenici. Aceste substanțe pe care le regăsim atât în prunele proaspete, cât și în cele deshidratate sunt clasificate ca fiind fenoli. Fenolii funcționează ca antioxidanți și au fost îndelung studiați. Aceste substanțe ce previn orice deteriorare a celulelor sunt în mod particular eficiente în neutralizarea anumitor radicali de oxigen periculoși numiți radicali superoxid anioni. Totodată, s-a dovedit că ajută la prevenirea oxidării lipidelor. Din moment ce membranele celulelor, neuronii și moleculele precum colesterolul sunt în general alcătuite din grăsimi, prevenirea deteriorării lor reprezintă un beneficiu major!
Prunele proaspete sunt o sursă foarte bună de vitamina C. Sunt totodată foarte bogate în vitamina K, B3, B6, cupru, fibre dietetice și potasiu. Valoarea nutritivă a prunelor la 100 g este: Energie 1006 kJ (240 kcal), carbohidrați 63.88 g (zaharuri 38.13 g), fibre dietetice 7,1 g, grăsimi 0,38 g, proteine 2,18 g.
Vitamina C din prune ajută sănătatea întregului organism
Capacitatea prunelor proaspete și uscate de a crește absorbția de fier în organism a fost de asemenea documentată în cercetările publicate. Această abilitate de a face fierul mai disponibil în organism poate fi legată de conținutul de vitamina C a acestui fruct.
În plus față de asistarea benefică pentru absorbția de fier și combaterea anemiei, vitamina C este necesară în organism pentru asigurarea sănătății țesuturilor și totodată ajută la menținerea unui sistem imunitar puternic. Administrarea unei cantități puțin mai mari de vitamina C în sezonul răcelilor și gripei poate fi folositoare și persoanelor ce suferă de infecții recurente la nivelul urechii. De asemenea, vitamina C ajută la protejarea colesterolului pentru a nu fi oxidat de către radicalii liberi.
Din moment ce colesterolul oxidat este cel care se depune pe artere și dăunează vaselor de sânge, mai multă vitamina C poate fi folositoare pentru cei ce suferă de ateroscleroză sau de boli de inimă și diabet. În plus, vitamina C poate ajuta la neutralizarea radicalilor liberi.
Neutralizând radicalii liberi, vitamina C poate astfel contribui la tratarea naturală a bolilor precum astmul, cancerul de colon, osteoartrita și artrita reumatoidă. Așadar, vitamina C poate fi de folos celor cu risc de a avea aceste boli sau celor care chiar suferă de acestea. Datorită multitudinii beneficiilor aduse sănătății de vitamina C, nu este deloc surprinzător că cercetările au arătat că un consum ridicat de fructe și legume bogate în acest nutrient este asociat cu un risc scăzut de deces cauzat inclusiv de bolile de inimă, infarct și cancer.
Prunele ajută la slăbire și normalizarea glicemiei
Fibrele solubile din prune sunt extrem de benefice pentru persoanele care doresc să slăbească sau să își mențină silueta frumoasă. Fibrele ajută la normalizarea nivelului de zahăr din sânge, încetinind viteza cu care mâncarea părăsește stomacul și întârziind absorbția glucozei (forma în care zahărul este transportat în sânge) de după masă.
Fibrele solubile cresc de asemenea sensibilitatea insulinei și de aceea joacă un rol cheie în prevenirea și tratarea diabetului de tip 2. Aceste fibre generează o stare de sațietate după masă, încetinind procesul prin care mâncarea părăsește stomacul. Prunele pot ajuta așadar la slăbire, împiedicând supraalimentarea și reglând tranzitul intestinal.
Fibrele din prune pentru regularitate, colesterol scăzut și protecție intestinală
Prunele sunt faimoase pentru capacitatea lor de a preveni constipația. Dar cum anume ajută prunele la combaterea constipației?
Pe lângă generarea de efectele laxative (deci diminuarea riscului de a dezvolta cancer de colon și hemoroizi), fibrele insolubile din prune hrănesc totodată bacteriile prietenoase din intestinul gros. Când aceste bacterii folositoare fermentează fibrele insolubile din prune, produc un acid gras cu lanț scurt numit acid butiric, combustibil principal pentru celulele intestinului gros care ajută la menținerea unui colon sănătos. Aceste bacterii folositoare creează totodată alți doi acizi grași cu lanț scurt, acid propionic și acid acetic, care sunt utilizați drept combustibil de către celulele ficatului și mușchilor.
Acidului propionic produs de fibrele insolubile din prunele uscate i se pot datora o parte din proprietățile acestor fibre de a scădea colesterolul. În urma studiilor efectuate pe animale, s-a observat că acidul propionic inhibă reductaza HMG-COA, o enzimă implicată în producția de colesterol a ficatului. Reducând activitatea acestei enzime, acidul propionic ajută la diminuarea nivelului de colesterol din sânge.
În plus, fibrele solubile din prunele uscate ajută la scăderea colesterolului prin legarea de acizii biliari și înlăturarea lor din organism prin fecale. Acizii biliari sunt compuși al căror rol este de adigera grăsimea, fiind produși de ficat din colesterol. Când sunt eliminați alături de fibrele din prunele uscate, ficatul trebuie să producă alți acizi biliari și pentru acest lucru foloseșe mai mult colesterol, reducând așadar nivelul de colesterol din sânge. Fibrele solubile pot și ele să scadă cantitatea de colesterol fabricată de ficat.
În final, fibrele insolubile din prunele uscate hrănesc bacteriile prietenoase din tratul digestiv, fapt ce ajută la menținerea unor populații mari de bacterii utile. Pe lângă producerea acizilor grași cu lanț scurt precizată anterior, bacteriile prietenoase joacă un rol protector important, înconjurând bacteriile patogene (cauzatoare de boli) cărora le împiedică supraviețuirea în tractul intestinal.
Fibrele din prune ajută și la detoxifierea organismului căci facilitează tranzitul intestinal și eliminarea toxinelor și reziduurilor.
Câteva idei pentru a consuma mai des prune:
- Pentru un desert încântător, fierbeți prune proaspete în vin roșu și serviți-le cu coajă de lămâie.
- Din prune poate fi preparat un magiun savuros, fără pic de zahăr.
- Amestecați prune fierte cu iaurt și miere pentru a obține o supă rece minunată.
- Adăugați felii de prune proaspete peste cereale reci.
- Serviți prune fierte cu carne de miel gătită în aromă de rozmarin și bucurați-vă de o masă inspirată din bucătăria Orientului Mijlociu.
- Așezați prune uscate fierte sau înmuiate deasupra clătitelor și vafelor.
- Combinați cuburi de prune uscate cu alte bucăți de fructe uscate și nuci pentru a obține un pachet pentru drum făcut în casă.
- Prunele uscate sunt o alegere delicioasă pentru umpluturile pentru carnea de pasăre.
Sursa: prodieta