Dieta Paleo, un plan de alimentație constituit după modelul dietei umane preistorice

dieta paleo

Dieta Paleo: ce reprezintă această dietă și de ce este atât de populară? Dieta Paleo este un plan de alimentație constituit după modelul dietei umane preistorice.

Dar este Dieta Paleo adecvată pentru oamenii zilelor actuale?

Dieta Paleo este un plan alimentar bazat pe produse similare celor ce puteau fi consumate în perioada paleoliticului, care datează de la 2,5 milioane de ani până la 10.000 de ani în urmă. O dietă Paleo include, de obicei, carne slabă, pește, fructe, legume, nuci și semințe – alimente care în trecut puteau fi culese sau vânate. Atunci când au apărut fermele de animale și s-a dezvoltat agricultura, acum 10.000 de ani în urmă, dieta Paleo a fost diversificată cu produse lactate, legume diverse și cereale.

Alte denumiri pentru o dietă paleo ar fi: dieta Paleolitică, dieta Epocii de Piatră, dieta vânător-culegător și dieta omului din peșteră.

Propunerea unei diete Paleo este de a reveni la un model de alimentație a oamenilor primitivi. Se consideră că organismului uman îi este mai bine cu un astfel de regim alimentar primar decât cu dieta modernă dezvoltată odată cu apariția agriculturii și fermelor. Ferma a schimbat modul de hrănire a oamenilor, introducând lactate, cereale și leguminoase ca alimente suplimentare în dieta umană. Conform unor ipoteze, această schimbare bruscă în dietă a suprasolicitat capacitatea organismului de a se adapta. Această discrepanță este considerată a fi un factor care contribuie la răspândirea obezității, diabetului și bolilor de inimă în zilele noastre.

Este recomandată dieta Paleo atunci când:

se dorește slăbirea sau menținerea unei siluete armonioase;

se dorește stabilirea unor mese sănătoase.

Lista alimentelor permise în dieta Paleo:

fructe;

legume;

alune și semințe;

carne slabă (în special de la animale hrănite cu iarbă) sau vânat;

pește, în special cel bogat în acizi grași Omega-3, cum ar fi somon, macrou și ton alb;

uleiuri provenite din fructe sau alune, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de nuci.

Ce trebuie evitat în dieta Paleo:

cereale, cum ar fi grâu, ovăz și orz;

leguminoase (legume boabe), cum ar fi fasole, linte, arahide și mazăre;

produse lactate;

zahăr rafinat;

sare;

cartofi;

alimente procesate în general.

Iată un exemplu de meniu dintr-o zi obișnuită a unei diete Paleo:

Mic-dejun. Somon fript și pepene galben.

Prânz. Cotlet de porc slab la grătar cu salată (salată Romană, morcov, castravete, roșii, nuci și suc de lămâie).

Cină. Friptură de mușchi de vită slabă, broccoli fiert, salată (verdețuri, roșii, avocado, ceapă, migdale și suc de lămâie) și căpșuni pentru desert.

Gustări. O portocală, felii de morcov sau de țelină.

De asemenea, dieta Paleo menționează consumul frecvent de apă și recomandă mișcarea fizică zilnică.

Rezultate. Există puține cercetări clinice cu privire la beneficiile dietelor Paleo. Câteva studii clinice cu durata de 12 săptămâni sau mai puțin au fost efectuate pe grupuri mici de participanți. Aceste studii sugerează că o dietă Paleo poate oferi unele beneficii suplimentare în comparație cu dietele de fructe, legume, carne slabă, cereale integrale, leguminoase (legume boabe) și produse lactate slabe în grăsimi. Aceste beneficii suplimentare pot fi:

pierdere semnificativă în greutate;

îmbunătățirea toleranței la glucoză;

control mai bun a tensiunii arteriale;

diminuarea poftei de mâncare.

Cu toate acestea, sunt necesare studii complexe de durată mai lungă și cu grupuri mari de oameni repartizați pe diverse tipuri de diete Paleo, pentru a înțelege beneficiile generale pe termen lung și posibilele riscuri ale unei diete Paleo.

O dietă paleo este bogată în legume, fructe și alune – toate elementele unei diete sănătoase. Diferența principală dintre dieta paleo și alte diete sănătoase este lipsa de cereale integrale și leguminoase (legume boabe), care sunt considerate surse bune de fibre, vitamine și alte elemente nutritive. Totuși în această dietă sunt absente produsele lactate, care sunt surse bune de proteine și calciu.

Cercetătorii au susținut că ipoteza de bază a dietei paleo simplifică prea mult evoluția dietei alimentare umane și modul cum oamenii s-au adaptat acestor modificări. Argumentele pentru o înțelegere mai exactă a evoluției nevoilor nutriționale ale omului ar fi următoarele:

Variațiile dietei în funcție de locația geografică, climă și disponibilitatea alimentelor au adus atingere evoluției nevoilor nutriționale ale omului, și nu doar trecerea la agricultură, așa cum se precizează în ipoteză.

Cercetările arheologice au demonstrat că dietele umane timpurii ar fi conținut cereale sălbatice încă de acum 30.000 de ani, deci înaintea apariției agriculturii.

Cercetarea genetică a arătat că schimbările evolutive notabile au continuat să existe și după Epoca Paleoliticului, inclusiv modificări legate de dietă, cum ar fi creșterea numărului de diferite gene în același timp cu scăderea alimentației ce conține amidon.

Concluzii: O dietă Paleo poate ajuta la slăbire sau menținerea greutății. De asemenea, aceasta poate avea și alte efecte benefice sănătății precum detoxifierea organismului sau reglarea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, nu există studii clinice pe termen lung cu privire la beneficiile și riscurile posibile ale dietei Paleo.

Este posibilă obținerea de beneficii sănătoase asemănătoare prin exerciții fizice regulate și o alimentație echilibrată, sănătoasă și bogată în fructe și legume.

Sursa: prodieta

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *